19 Mayıs Kutlama Programı

Bugün, Kurtuluş Savaşı sürecinin başladığı günün 100. yıldönümü. Atatürk, tam bir asır evvel bugün Samsun’a ayakbastı ve Milli Mücadele’yi başlatmak için ilk adımı attı.19 Mayıs 1919 tarihi; Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs 1919, günümüzde “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Atatürk, gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikrî olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O’nun şu sözü çok anlamlıdır: “Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”

20.05.2019 663

19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi anlayabilmek için Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul-Samsun yolculuğunu hatırlamamız gerekir:

Atatürk beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki bir vapurla Galata rıhtımından ayrıldı. Atatürk’ün Samsun’a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi. Ama onda ve onun gibi düşünenlerde bu azim oldukça, hiçbir engel aşılmaz değildi.

Bu başlangıç, bir dönüm noktası oldu ve kurtuluş mücadelesinin başlangıcıydı.19 Mayısların önemi işte buradan gelir. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 günü ilk olarak, Samsun’da 1926 yılında “Gazi Günü” adı altında yerel bir gün olarak kutlanmaya başlanmış, 24 Mayıs 1935´te “Atatürk Günü” adı altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş´ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı´nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Ata’nın isteği üzerine ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak kutlanmaya başlanmıştır. 20 Haziran 1938’de ‘ Gençlik ve Spor Bayramı’ adı ile milli bayramlarımız arasına katılan 19 Mayıs, 7 Mart 1981’de de “Atatürk ’ü anma “ eklenerek  “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olmuştur.